Kleuren Turnen

Home/Kleuren Turnen
Kleuren Turnen 2019-02-15T16:28:37+01:00

In de recreatie lessen werken we met Kleuren Turnen. Deze lesmethode werkt met thema’s en niveaus die gekoppeld zijn aan verschillende kleuren. Alle kinderen werken in de les aan de hand van een persoonlijk ‘doelenboekje’.

Afhankelijk van de kleur zijn er voor verschillende vaardigheden en toestellen specifieke doelen opgesteld. De doelenboekjes worden op bepaalde momenten in de lessen ‘afgetekend’. Op deze manier wordt zichtbaar hoe ver de kinderen zijn en waar nog aan gewerkt moet worden.

Een of twee keer per seizoen organiseren we een dag voor ‘diploma turnen’. Dan kunnen de kinderen laten zien wat ze allemaal hebben geleerd. Als een kleur succesvol is afgerond, kan de stap worden gemaakt naar de volgende kleur.

Meer weten over kleuren turnen? Kijk op www.kleurenturnen.nl.

Informatie over de laatste kleurenturndag:

Op 29 december was de tweede kleurenturndag. Na de vorige dag hebben wij een aantal dingen in de organisatie van de dag en rondom de prijsuitreiking gewijzigd. Er blijven altijd nog verbeterpunten over, maar de dag verliep over het algemeen erg prettig. Er waren veel trotse kinderen die blij waren met hun diploma. Er waren kinderen die nog door mogen oefenen in hun kleur, kinderen die een kleur verder mochten en zelfs kinderen die twee kleuren verder mochten. Op het kleurenturn diploma staan 5 beoordelingsgradaties:  het lukt nog niet, het lukt met een beetje hulp en/of aanwijzingen, zelfstandig maar de uitvoering is nog niet zo goed, het lukt zelfstandig en goed en het lukt zelfstandig, goed en mooi. Al deze beoordelingen worden in de computer ingevoerd en krijgen daarvoor  een waarde 0,1,2,4 of 6.

De totalen van al deze waarden bepalen de eindscore van een kind. Per kleur moet er een minimaal aantal punten behaald worden om naar een volgende kleur door te stromen. En soms heeft een kind zoveel punten dat het twee kleuren verder mag, dan heeft een kind alles zelf uitgevoerd en ook nog eens bijna alles supernetjes. Het kan ook gebeuren dat kinderen zo weinig punten hebben, bijvoorbeeld omdat ze pas op turnen zitten, dat ze een kleur terug moeten of moeten blijven zitten. Een kleur terug doen wij bij Impala niet. Maar het kan dus wel gebeuren dat er kinderen in dezelfde kleur blijven. Het kleurenturnen gaat er vanuit dat een kind gemiddeld een jaar over een kleur doet.

Er zijn verenigingen waar ze per kleur een les hebben, omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen met vriendjes of vriendinnetjes kunnen turnen, hebben wij ervoor gekozen om dit niet zo te volgen. Het is wel zo dat de kinderen in dezelfde leeftijd vaak in ongeveer een zelfde kleur uitkomen. Daarom is het meestal zo dat de meeste lessen wel een grote groep hebben van dezelfde kleur. Na de kleurenturndag is er niets veranderd aan het rooster, omdat wij graag willen dat de kinderen met hun vriendjes en vriendinnetjes blijven turnen. Gemiddeld zijn alle groepen in hun geheel ook gegroeid waardoor de niveau verschillen tussen de kinderen niet zijn veranderd.